GK University - шаблон joomla Создание сайтов

Imagistica Vatra Dornei

Osteodensitometria (DEXA) este investigatia paraclinica de masurare a densitatii osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoza.

DEXA este cea mai moderna investigatie osoasa ce foloseste razele X, permitand aprecierea gradului de reducere a densitatiiosoase; nu este dureroasasi se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent in zona soldului (col femural - cel mai expus fracturarii osteoporotice), coloanei vertebrale lombare si antebratului. Scorurile obtinute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiaza de abordare terapeutica diferita.
Aceasta investigatie se recomandatuturor femeilor dupa instalarea menopauzei, iar frecventa controlui ulterior o stabileste medicul specialist. Si barbatii pot suferi de osteoporoza, in specialfumatorii si cei cu boli cronicece primesc tratament cortizonic, iar indicatia de osteodensitometrie o stabileste medicul curant.

Nu este necesara nici o pregatire speciala inaintea efectuarii unei osteodensitometrii.

Osteodensitometria este o investigatie importanta din perspectiva diagnosticarii cit mai precoce a osteoporozei, deoarece exista metode de stopare a pierderii masei osoase, deci de fragilizare a osului, siscadere consecutiva a riscului de fracturi. Asadar putem preveni o mare suferinta printr-o investigatie simpla si accesibila, care semnalizeaza momentul inceperii tratamentului de consolidare a masei osoase. Tratamentul este insituit de medicul endocrionolog, reumatolog, internist sau medicul de familie.

 

“Fractura de col femural este una dintre afectiunile specifice varstei a treia, importanta prin consecintele ei atat imediate, cat si pe termen lung. Fractura apare mai frecvent la femei decit la barbati, fiind in relatie directa cu osteoporoza, o afectiune care fragilizeaza oasele, predispunandu-le la fracturi. Ele sant grave, deoarece fractura de col femural duce la imobilizarea pacientului la pat; varstnicul cu o fractura de col cu deplasare are dureri la nivelul soldului, nu se mai poate ridica, nu se mai poate da jos din pat, nu mai poate merge. Toate acestea pot determina complicatii foarte mari si chiar decesul pacientului.
Cu cat pacientul este mai tarat si are mai multe boli asociate - de inima, de rinichi, de ficat, boli pulmonare, diabet -, cu atat riscul ca sa se piarda in urmatoarele zile, saptamani sau luni este mai mare. Conform studiilor, un pacient varstnic si foarte tarat cu fractura de col femural are un risc de mortalitate de pana 60% daca nu este operat. Dr. Paul Sirbu, medic ortoped

 

Oferta de pret Osteodensitometrie la Policlinica Dorna Medical(click pentru detalii)